Paradicsomos mozzarellás saláta

Paradicsomos-mozzarellás saláta pesztóval

 

Szerintem a világon legismertebb, legegyszerűbb és szinte mindenki által kedvelt saláta a paradicsomos mozzarellás saláta. Eredeti nevén Insalata Caprese, jelentése capri saláta. Önálló fogásként szokták tálalni előételként és nem köretnek, a fő fogás mellé. Receptnek nem is igazán szeretném nevezni, mert roppant egyszerű elkészíteni. Igazából az 5 alap hozzávalót kell egymásra tenni, majd az olívaolajjal meglocsolni, megsózni és kész is.

Azt, hogy honnan származik a recept, azt mindenki tudja, de azt, hogy ki készítette az első paradicsomos mozzarellás salátát és azt, hogy mikor már szinte senki. Erre a kérdésre lehetetlen pontos válasszal szolgálni, de körülbelül be tudjuk határolni, hogy mikor is lehetett.

A recept egyik fontos alapanyaga a mozzarella, a vizibivaly tejéből készül. A vizibivalyok feltehetően a X. században kerültek Szicília szigetére, – amiket arabok vittek magukkal – majd később, a mai dél Olaszország mocsaras területein telepedtek le. A vizibivalyok tejéből valószínűleg i.sz. 1200 környékén készült el az első mozzarella di Bufala golyó, bencés szerzetesek kezei között. Viszont a kereskedelemben csak sokkal később a XIV. században jelent meg a nápolyi és salernói vásárokon.

Van egy másik segítségem is arra, hogy kicsit közelebb kerüljek a paradicsomos mozzarellás saláta első készítési dátumához. Ez pedig nem más, mint az olasz zászló létrejötte. A mai Olasz zászló legelső változata a francia forradalom hatására alakult ki. A forradalmi hangulatot és a Francia Köztársaság lobogóját is átvették az itáliai lakosok és csak a szélső kék sávot változtatták meg rajta zöldre 1789-ben. A paradicsomos mozzarella saláta ennek a szín hármasak a tiszteletére lett megalkotva és így már biztosan állíthatjuk, hogy 1789-után készült el az első recept. Pontosabb információkra nem jutottam kutatásom során. Aki többet tud a recept eredetéről kérem velünk is ossza meg.

   Kata, a Katucikonyha bloggere készítette nekünk ezt a paradicsomos mozzarellás salátát pesztóval. Az eredeti recept tovább gondolt változata, de szorosan követik az olasz ízjegyek ezt a variációt is. A Nicolas Vahé bazsalikomos parmezános pesztó nagyon is illik az Insalata Caprese ízvilágába.           Tökéletes arra, hogy különlegessé tegyük ezt az amúgy is nagyszerű ételt ünnepi alkalmakra. Így lesz ünnepi fogás a hétköznap esti paradicsomos mozzarellás saláta.

Paradicsomos mozzarellás saláta pesztóval

A koktélparadicsomokat és a sajtgolyókat megfelezzük, harmadoljuk ízlés szerint. Elrendezzük egy tányéron, rászórjuk a felkarikázott olajbogyót és a fenyőmagot. Végül meglocsoljuk a pesztóval.

HOZZÁVALÓK (adagonként):

5-10 dkg koktélparadicsom
5 dkg mini mozzarellagolyó
1 evőkanál Nicolas Vahé bazsalikomos parmezános pesztó
1 evőkanál fenyőmag
néhány szem olívabogyó

A tálaló vágódeszkát pedig itt találjátok: Nicolas Vahé tálaló vágó deszka

 

Paradicsomos-mozzarellás saláta pesztóval

 

Paradicsomos-mozzarellás saláta pesztóval

0 replies

Szóljon hozzá

Résztvenne a beszélgetésben?
Vegyen részt benne!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>